0
Navigation

[predstavljamo] Kućna automatika

28. 11. 2021.

Alexa, upali svjetla!
Ne znamo za vaš dom, ali u našem domu većina stvari je automatizirana; naša svjetla se pale kad god smo u blizini, naša se kava počinje sama pripremati ujutro, a naš sigurnosni sustav se isključuje kad god smo na ulasku u kuću. Ne samo da su ove značajke zgodne, već nam štede energiju, a time i novac na računima. 

Budući da je kućna automatizacija relativno nova tehnologija, nekima bi to moglo biti neodoljivo.

U ovom kratkom tekstu pokušat ćemo objasniti što je to automatizacija doma i kako bi mogla olakšati vaš život. Vjerujte nam, proces je mnogo manje kompliciran nego što se čini.

Što je kućna automatika?

Automatizacija doma je automatska kontrola elektroničkih uređaja u vašem domu. Ovi uređaji povezani su s internetom, što im omogućuje daljinsko upravljanje. 
Uz kućnu automatizaciju, uređaji se mogu međusobno pokretati tako da ih ne morate ručno kontrolirati putem aplikacije ili glasovnog asistenta. Na primjer, možete postaviti svjetla po rasporedu tako da se gase kada inače idete na spavanje, ili možete postaviti termostat tako da uključi klima uređaj otprilike sat vremena prije nego što se vratite doma. 
Kućna automatika čini život praktičnijim, a može i štedjeti Vaš novac na računima za grijanje, hlađenje i struju. 
Automatizacija doma također može dovesti do veće sigurnosti vašeg doma kad vi niste tu. Sigurnosne kamere i alarmni sustav mogu biti dio sustavy internet stvari (engl. IoT).
Ali stani; što su Internet stvari?

Internet stvari ili kućna automatika  (Internet of Things vs. Home Automation)

Internet stvari, uobičajeno poznato kao IoT, odnosi se na svaki uređaj koji je danas povezan s internetom, a u prošlosti to nije bio slučaj. Na primjer, pametna žarulja koju možete uključiti i isključiti putem aplikacije. Svi uređaji za kućnu automatiku su IoT uređaji, koji se mogu automatizirati da pokreću jedan drugog. Dakle, dok se IoT odnosi na same uređaje, kućna automatizacija je ono što možete učiniti s IoT uređajima kako bi Vaš život bio zanimljiviji.

Kako zapravo radi kućna automatika?

Kućna automatika radi pomoću mreže uređaja koji su povezani na internet putem različitih komunikacijskih protokola, tj. Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee ...
Uređajima se može upravljati daljinski, putem kontrolera, korištenjem glasovnog asistenta kao što je Alexa i Google Assistant ili jednostavno putem klasičnih tikpala.

Mnogi od IoT uređaja imaju senzore koji prate promjene u kretanju, temperaturi i svjetlu kako bi korisnik mogao dobiti informacije o okruženju uređaja i stanju u prostoru.
Kako bi izvršio fizičke promjene na uređaju, korisnik pokreće aktuatore, fizičke mehanizme poput pametnih prekidača svjetla, motoriziranih ventila ili motora koji omogućuju daljinsko upravljanje uređajima.

[predstavljamo] Kućna automatika

Kućna automatizacija radi na tri razine:

  1. Nadgledanje: Nadgledanje znači da se korisnici mogu daljinski prijaviti na svoje uređaje putem aplikacije. Na primjer, netko bi mogao vidjeti svoj dom uživo korištenjem sigurnosne kamere.
  2. Kontrola: Kontrola znači da korisnik može daljinski upravljati uređajima. Spustite rolete jer se upravo sprema oluja.
  3. Automatizacija: Konačno, automatizacija znači postavljanje uređaja da pokreću jedan drugoga, poput uključivanja pametne sirene uključivanje svih svjetala i spuštanje svih roleta kad senzor detektira neželjeno kretanje u vašem prostoru.

Sustave kućne automatike možemo vam kreirati u linijama prekidača i priključnica:

Kućna automatika u ponudi ELLABA

Kućna automatika u ponudi ELLABA

Nadamo se da smo Vam ovim tekstom uspjeli barem malo približiti pojam kućne automatike. Ukoliko se odlučite za instalaciju sustava kućne automatike, ili samo pojedinih IoT komponenti, javite nam se na mail:info@ellabo.hr .

  • Kreirajte sami svoj Vimar sustav kućne automatike - online: OVDJE! ili OVDJE!
  • Preuzmite katalog Vimar sustava kućne automatike  - OVDJE!  

Za izradu projektnih rješenja i sve stručne savjete, na raspolaganju vam stoje eksperti tvrtke Ellabo!

Ivan Meštrović

Kontakt

Ivan Meštrović

Prodajni inženjer | Odgovorni voditelj asortimana

Tel.: +385 (0)1 6611 170 | 098 346 224

E-mail: Pošalji upit !